Ecoflotta közlekedéstudományi emlékeztetô

Emlékeztető 2008. nov.6 a Magyar Tudomány Hetében a Közlekedéstudományi Intézettel és a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésgazdaság szakosztállyal közös tanácskozásunkról

Közhasznú téma: Ecoflotta-ház® Klaszter (www.ecoflotta.hu) „Bio-solar energiahasznosító iskolahajó hálózat megvalósítás” című önkormányzati és háztartási energiatakarékossági projekt indítása Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal „5LET2008” pályázat keretében

A Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projekt gazda részéről Kiss János Ferenc klaszter üzletvezető és Philippovich Győző klaszter alelnök egészítette ki az e-mail megküldött „5LET2008” témaszinopszist.

„5LET2008” pályázatunkhoz kapcsolódó tény, hogy a brit parlament már megszavazta a világ első klímatörvényét. 2050-ig 80%-kal csökkentik az ország széndioxid kibocsátásait. A klíma törvény minden üvegházhatású gázkibocsátást lefed, beleértve a repülést és hajózást is. Így projektünkhöz klímabarát települési célú 80-100% ház és jármű CO2 és energia költség csökkentést lízingelni akaró háztartásvezetőket keresünk az fenntarthatóságra oktatás ENSZ világ évtizedben (2005-2014).   

„5LET2008” pályázatunk másik tény az EU Ipari Bizottsága széndioxid csökkentő javaslata. E szerint az új és felújított épületek energiaellátásához a jövőben kötelező legyen akár 100%-ban települési helyi megújuló energiaforrást használni. Továbbá az EU bio és más (zöldáram) megújuló üzemanyag rendelete szerint a helyi zöldáram üzemanyag akár 40%-ot érhet el a bioetanol és biodízel mellett.

„5LET2008” pályázatunk a háztartási 80-100% CO2 csökkentést úgy értelmezi, hogy a lakások és járművek energia csökkentési célja a jelenlegi „E” energia kategóriából az „A” energia kategóriába jutás. Egy liter benzin vagy dízel energiája középiskolai fizika táblázat szerint kb. 30 MJ. Ez a szokásos villamos energia egységben 8,4 kW.h. Ez a fenntarthatóságra oktatás egy mintapéldája is.

A minimum 80% CO2 kibocsátás csökkentő és 80% energiafogyasztást csökkentő 5LET2008 projekt „A” kategória ötször kisebb energiafogyasztást jelent lámpáknál és autóknál is. Sajnos autóknál még a lámpákhoz hasonlóan a különböző kategóriákra nincs hivatalos A-E kategória.

5LET2008 pályázati minta platform eszközünk a Széchenyi „Hableány” lakóhajó. Ez közel 50 m² lakás és jármű integrált egysége. 50 m² panellakásra és hozzá kapcsolódó autóra is alkalmazható.

5LET2008 pályázatunk szerinti Széchenyi Hableány lakóhajó 0,4 kW.h / km zöldáram fogyasztású „A” kategóriás. Egy ötször nagyobb „E” kategóriás dízelmotoros hajó fogyasztása 2 kW.h / km. Ez kb. ¼ liter dízel kilométerenként vagy a szokásos 100 km-re számolva 25 liter dízel / 100 km hajóútra.   

5LET2008 pályázatunk szerint hazánkban országosan akár 40 százalék, vagyis kb. 3 PJ= 830 GW.h lehetne az elektromos autók (és hajók) zöldáram üzemanyaga a hagyományos autók bio üzemanyag bekeveréséhez viszonyítva. Ez közlekedés gazdaságtani számításalapján kb. félmillió elektromos autó (átlag 10.000 km / év útjának) zöldáram üzemanyaga. Ez kb. 100 milliárd forint autó üzem-anyag megtakarításként számszerűsíthető. Így autónként 200 ezer Ft/év az üzemanyag költség.

5LET2008 pályázatunk szerint klímabarát kikötő településen az elektromos autók és hajók 100%-ban helyi agrohulladék alapú agrogáz mikroerőerőművek által termelt zöldáram üzemanyaggal láthatók el. 

5LET2008 pályázatunk széleskörű klímabarát települési lakás és jármű integrált jövőtechnológiai platformot ad. Minden egyes évben egy átlagos hazai lakással és átlagos autóval rendelkező család legalább 400 ezer forintot költ fűtési, áram és jármű üzemanyag energiára. 2 millió autós családnál ez évente minimum 800 milliárd forint (lakás és autó) energia költség. Erre ad 5 LET 2008 pályázatunk a háztartásoknak közérthető Széchenyi Ecoflotta-ház lakóhajó (jármű+lakás) integrált minta megoldást.

Susuk István koordinációs igazgató Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ Budapest Innopolis Fejlesztési Program. 2008.szept.22.-én házigazdája volt a klímabarát lakóhajós és háztartási célú  agrogáz mikroerőművel 80-100% CO2 csökkentő célú Ecoflotta-ház® klaszter és 5LET2008 projekt alakuló ülésnek. KMOP 1.5.2 induló klaszter pályázat is megvizsgálható.

Dr. Pálfalvi József tudományos igazgató Közlekedéstudományi Intézet

A Intézet és a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésgazdaság szakosztály partner a fenntartható mobilitás témakörbe illeszkedő és a meghívó témaszinopszisában valamint a Ecoflotta-ház® Klaszter www.ecoflotta.hu honlapján is szereplő fenti 80-100% közlekedési CO2 csökkentő 5LET2008 pályázat műszaki-gazdasági szempontú megvalósíthatósági tanulmánya elkészítésében.  

Dr. Szabadkai Attila elnök Vállalkozók a Vidékért Szövetség

Vállalkozók a Vidékért Szövetség és a Budapesti Környezetfejlesztők Klubja részéről a 80-100% CO2 csökkentő klímabarát vidékfejlesztési célú és agrohulladék alapú agrogáz mikroerőmű géplízing-kör (klaszter) alapító tagjaként vidékfejlesztési programjukba beépítik az 5LET2008 projekt partnerséget. 

Gabnai László Budapest Főpolgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztály

Hagyó Miklós főpolgármester helyettes  főváros energiapolitikai koncepcióját elfogadta a közgyűlés. Ez alapján a fővárosi tervezés elkezdődött. Ezen 5LET2008 projekt országos energiakoncepciót érint.

Bánsági György Budapest MSZP Környezetvédelmi Bizottság elnök

Jelezte, hogy a Széchenyi ökoiskola flotta 5LET2008 téma közel áll hozzá (védnökségét még 2006-ban vállalta). Egy később egyeztetett időpontban személyes találkozáson egyeztethetnénk, hogy milyen Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projekt témákban tudna szakpolitikai segítséget nyújtani.

Horváth Sándor László igazgató BRIXXON Elektromos Autó Kft

Írásban jelezte, hogy sajnos nem tud részt venni. Ausztriában lesz gyártótelepünkön, ahol már a Bontino elektromos autónk gyártás előkészítése folyik. A Bontinó projektben napelemes multifunkcio-nális töltőállomás is szerepel. Úgy gondolja, hogy a Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projekt és a Bontinó projekt bizonyosan kapcsolódhat egymáshoz. Készen áll a konkrét projekt együttműködésre.

Juhász Sándor Péter vezető üzletkötő, Raiffeisen Lízing Zrt.

Megújuló energia és kommunális eszközök Gép-berendezés Üzletág  lízingszövetségi konferencia miatt kimentését kérte. De a klímabarát települési és háztartási célú  Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 mikroerőmű Raiffeisen géplízing témakörben továbbra partnerünk.

Kardos Ferenc igazgató Kardos Labor Kft.

Írásban jelezte, hogy zöldáramos hőszivattyú témakörben cégükre számíthatunk. Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projektbe ha hőszivattyúkat kell beintegrálni, természetesen rendelkezésünkre áll.

Kovács Attila Bálint igazgató ASIO Hungária Kft.

Az ÖKOTECH kiállításon történt megbeszélés alapján próbál megoldást találni az Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projekt lakóhajón keletkező szürke szennyvíz tisztítására membránszűrővel.

Pénzes László főmunkatárs ELMŰ Hálózati Kft. Tervezési Osztály

Az ELMŰ Hálózati Kft. az Ecoflotta-ház® Klaszter 5LET2008 projektben megadott háztartási vagy lakóhajós agrogáz mikroerőmű és fázisonként 5 kW alatti teljesítményű zöldáram inverter és oda-vissza villanyórás zöldáram átvételben kompetens. Időpont egyeztetés kért konkrét megbeszélésre.