Kôrnyezetbarát társasházak EU pályázati lehetôségei I.

Környezetbarát társasházi vagyis öko-házi célú korszerűsítésekre vissza nem térítendő EU támogatásra pályázhatnak a társasházi lakások tulajdonosi közösségei. Aki akarja a célt, annak akarnia kell a cél elérésének eszközeit is. A budai társasházak környezetbarát és víz fogyasztóbarát korszerűsítésének eszköze a membránszűrős házi szennyvíztisztítás. Beszámolóm első részében az akár 85% vissza nem térítendő EU támogatásra érdemes szennyvízmentes öko-házi pályázati lehetőségekről tájékoztatom az olvasókat. Környezetbarát társasházi vagyis öko-házi célú korszerűsítésekre vissza nem térítendő EU támogatásra pályázhatnak a társasházi lakások tulajdonosi közösségei. Aki akarja a célt, annak akarnia kell a cél elérésének eszközeit is. A budai társasházak környezetbarát és víz fogyasztóbarát korszerűsítésének eszköze a membránszűrős házi szennyvíztisztítás. Beszámolóm első részében az akár 85% vissza nem térítendő EU támogatásra érdemes szennyvízmentes öko-házi pályázati lehetőségekről tájékoztatom az olvasókat.
2006. márciusában indult be a társasházak környezetbarát korszerűsítésével kapcsolatos és kerületi EU pályázati összefogást célzó Társasházi Fórum előadás sorozat és tanácsadás. Hegyvidék kerület a budai Ördögárok patak vízgyűjtő területén van. A kerületben egyesített csapadék és szennyvízcsatorna hálózat van. Ezek vízgyűjtője az Ördögárok patak, amelynek vize tisztítatlanul folyik a Dunába. Ez egy környezetvédelmi rendszerelemzési konfliktus. A problémakörnek vannak szabályozási, hatásköri, felelősségi, módszertani, eljárási kategóriái:


Budai ökoházi szennyvíz jogi szabályozási konfliktusra példa az, hogy aki társasházi membránszűrős házi szennyvíztisztítót akar Budán engedélyeztetni annak kell küzdenie a hatósággal, nem annak aki szennyezi a vízgyűjtő Ördögárok patakot.
Ez egyben ökoházi szennyvíz felelősségi konfliktus alapkérdésére vezet át. Ki miért felelős és meddig? Felelős-e egy budai társasházi lakás tulajdonos azért, hogy lakásának szennyvize tisztítatlanul folyik az Ördögárok patakon keresztül a Dunába?
A budai szennyvíz hatásköri konfliktus alapkérdése, hogy ki mit csináljon, milyen hatáskörben, milyen technikai és pénzügyi eszközök felett rendelkezhet? Budapest önkormányzata azt csinálja, hogy az Ördögárok patakot bevezeti a budai szennyvíz főgyűjtő csatornán keresztül az épülő csepeli szennyvíztisztítóba. Egy budai környezetbarát társasház azt csinálja, hogy membránszűrős házi szennyvíztisztítás révén tiszta vizet bocsát az ördögárok patakba.


A környezetbarát társasházi szennyvíztisztítási megoldások maximum 85% vissza nem térítendő EU támogatásra pályázhatnak. Ha minden XII. kerületi társasházi lakás benyújt membránszűrős házi szennyvíztisztítóra pályázatot akkor ez kb. 10 milliárd Ft EU pályázati támogatási igényt jelent. Székhely kerületünkben az önkormányzati környezetvédelmi bizottság és alapítvány támogatásával kerületi társasház korszerűsítési célú zöldkeresztes bemutató és EU pályázati tanácsadó pontot szeretnénk kialakítani a 10 milliárd Ft nagyságrendű EU projekt menedzselésére. Itt működésben bemutathatók lennének az alábbi szennyvízmentes környezetbarát társasházi EU pályázati épületgépészeti technikák:

  • 1. Membránszűrős szennyvíztisztító a társasházi előkertben a földbe süllyesztve
  • 2. Membránszűrt szennyvíz monitoringra aranyhalas tó a társasházi előkertben
  • 3. Membránszűrős szennyvíz visszavezetés WC öblítésre, kert és fák locsolására
  • 4. Földgázt kiváltó víz/víz hőszivattyú, amely membránszűrt szennyvízre alapozott
  • 5. Társasházi zöldáram termelése lapostetőn bemutató technokertben. Napelem, szélgép, fa elgázosító kazán és fagázmotor-generátor, stb.


Az Ördögárok, mint élővíz megmentésére társasházi membránszűrős házi szennyvíztisztítási célú kérelmet benyújtottuk Budapest Főváros Környezetvédelmi és városüzemeltetési vezetésének. Azt szeretnénk, hogyha az Ördögárok az Európai Uniós irányelvek szerint tiszta élővízként megújulna 2014-ig és nem szennyvízcsatorna lenne. Ennek eszköze az, hogy ne vezessék be a Csepeli Szennyvíztisztítóba Az EU víz keretirányelv szerint 2014 után egyáltalán nem kerülhet szennyvíz a patakokba és a folyókba.


Alapítványi kérelmünkre indult hatósági eljárásban az ismert ellenérdekű fél a Fővárosi Csatornázási Művek. Jelenleg ezen cég kezeli szennyvízcsatornaként az Ördögárok patak befedett szakaszát. Mivel az Ördögárok vízgyűjtő területén a harmadik feles membránszűrős szennyvíztisztítási EU pályázati eljárás jelentős számú polgárt érint, így a tárgyi hatósági eljárásról a vízfogyasztókat hirdetményi úton továbbá közhírré tétel útján is értesíteni lehet. A közhírré tételre a Csepeli Szennyvíztisztító 400 millió Ft keretösszegű kommunikációs projekt keretében van megfelelő pénzügyi fedezete az önkormányzatnak.


Kiss János Ferenc