Akár lótrágya is hajthatja a jövô autóját

Német Géza MTI újságíró az alábbi hírt adta le alapítványi rendezvényünkről


MEGJELENT:

Autómanager 2008.01.17 „Tankoljon lócitromot” címmel

Promenád 2008.01.17 „Akár lótrágya is hajthatja a jövő autóját” címmel

 

Egy ló egy év alatt termelt trágyájából 10 ezer kilométert haladna egy elektromos személyautó, amennyiben a trágyából biogázt, majd abból villanyáramot állítanának elő. Ez hangzott el a decentralizált energiaellátásról rendezett konzultáción szerdán Budapesten.

A Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány által szervezett rendezvény fő témája a személyi energiaellátás volt, amely decentralizált energia előállításnak is nevezhető. Az egyik konstrukció lényege, hogy kisméretű reaktorokban biogázt állítanak elő, amely egy gázmotorral – generátort forgatva – villanyáramot termel. A konstrukció alapja az a biogáz reaktor, amellyel Kiss Péter tavaly díjat nyert a fiatal feltalálók pályázatán. Jelenleg kipróbálás előtt áll az első elkészült berendezés.

A biogázreaktor fűtőanyaga lehet lótrágya, kerti fű, vagy akár a házi szennyvíztisztító iszapja is.  Az energiatermelés következő fázisa egy dízelmotort tartalmaz, amely 10 százalék biodízel üzemanyaggal és 90 százalék biogázzal működik. A biodízelt a gép magának sajtolja – például repcéből.

A konzultáción elhangzott, hogy sorozatgyártás előtt áll – mint magyar találmány – a szilárdtest generátor és hőszivattyú. Egyikben sincs mozgó alkatrész. A generátor egy félvezetőket tartalmazó doboz, amelyet például biogáz-láng fűt, a dobozban pedig villanyáram keletkezik.  A hőszivattyú nem tartalmaz kompresszort, a jósági foka 8 is lehet, vagyis egy kilowatt villamos teljesítménnyel 8 kilowatt melegvíz hő-teljesítményt képes előállítani.