100% zöldáram sajtótájékoztató (BVK)

A közhasznú és környezetvédelmi célú Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány és a Széchenyi Ecoflotta-ház Géplízing Gazdaságsegítő Egyesület 2009.március 6-án pénteken Budapesten a XIII.ker. Szent István park előtti  Kláris Irodahajón (www.okohajo.hu) sajtótájékoztatót tartott 15 órakor.
A Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány kezdeményezésére 2008.szeptember 22-én az Európai Mobilitási Hét Autómentes Napján a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központban(BVK) és támogatásával a Budapest Innopolisz Ökopólus program keretében létrejött klímabarát kikötő települési agrogáz mikroerőmű géplízing célú és Ecoflotta-ház együttes védjegyű gazdaságsegítő egyesület (klaszter).

A Kreativitás és Innováció Európai Évének magyar eseménysorozata keretében az ecoflotta 'klaszter' pályázata sikeres volt, amelyet a Tempus Közalapítvány írt ki. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ (BVK) is a szakmai konzulensek között volt, segítette a pályázat sikeressé válását.
A Kreativitás és Innováció Európai Évéhez kapcsolódó ötletpályázatra benyújtott kezdeményezés a Tempus Közalapítvány kuratóriumának döntése értelmében bekerült az Év hivatalos hazai programjába.

ENERGIAHATÉKONYSÁGI VILÁGNAPI MEGHÍVÓ

Tárgy: Kreatív és klímabarát települési célú háztartási 100% zöldáram sajtótájékoztató

A közhasznú és környezetvédelmi célú Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítvány és a Széchenyi Ecoflotta-ház Géplízing Gazdaságsegítő Egyesület szeretettel meghívja Önt

· Energiahatékonysági Világnapon 2009. március 6.-án pénteken 15 órakor

· Kláris Irodahajón Budapest XIII.ker. Újpesti rakpart (a Szent István park előtt a Dunán)

Kreatív és klímabarát települési célú háztartási 100% zöldáram fogyasztóvédelmi sajtótájékoztatóra.


Budapest, 2009.febr.28. Kiss János Ferenc

Ügyvezető elnök


SAJTÓKÖZLEMÉNY

1./ 2009 a Kreativitás és Innováció Európai Éve.

A közhasznú és környezetvédelmi célú Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola AlapítványKreatív dunai régiós háztartási 100% zöldáram mikroerőmű géplízing platform”című márciusi programja bekerült a Kreativitás és Innováció Európai Év hivatalos hazai programjába. Ecoflotta-ház védjegyű sajtótájékoztatónk így jogosult a kreativitás és innováció év védjegy használatára is. Ezen programunk a hivatalos honlapon www.kreativitas2009.tka.hu is megtalálható márc.6-án 100% zöldáram címmel.

2./ „Éghajlatváltozás rajtad múlik” klímabarát EU környezetügyi akció

2006-ban indította Stavros Dimas az EU környezetvédelmi biztosa. A 2009.februári budapesti klíma konferencián egy „ZÖLD NEW-DEAL” típusú EU klímabarát energia reform elindítását tartotta szükségesnek. A gazdasági válságra válaszként egy hazai háztartási energ-etikai fogyasztóvédelmi reform a köz és magánszféra közötti PPP partnerséget (Public Private Partnership) is érinti.


3./ A „kreatív város” fogalma

A „kreatív város” fogalmat először 1988-ban David Yencken, az ausztrál Victoria város egyik tervezéssel foglalkozó tisztviselője használta. „A kreatív tervezés a kulturális erőforrások kihasználására és arra a holisztikus megközelítésre épül, hogy minden probléma csupán egy rejtett lehetőség, minden gyengeség erősséggé alakítható, és még az észrevehetetlen is valami pozitívvá váltható: hogy a semmiből is lehet valamit alkotni. Ezek a kijelentések elcsépelt közhelyeknek hangozhatnak, de ha teljes szívünkből elhisszük őket, akkor erős eszközként funkcionálhatnak a tervezésben és a gondolkodásban.”

4./ Ecoflotta-ház együttes védjegyű 100% zöldáram platform

Az Ecoflotta-ház együttes védjegyű háztartási 100% zöldáram mikroerőmű platformunk. 2008.szept.22.-én az EU Mobilitási Héten jött létre a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központban. A környezetipari ÖKOPÓLUS programban induló klaszter program. A közhasznú és környezetvédelmi célú Széchenyi Népfőiskola Alapítvány kezdeményezte. Az Ecoflotta-ház Géplízing Gazdaságsegítő Egyesületnek 15 alapító (cég, szervezet, magánszemély) tagja van. Honlapja: www.ecoflotta.hu

5./ Háztartási 100% zöldáram. Energiahatékonyság és fogyasztóvédelem

Energia hatékonysági és zöldáram fogyasztóvédelmi sajtótájékoztatónk a márc. 6. Energiahatékony-sági Világnap és a márc.15. Fogyasztóvédelmi Világnap közötti időszak kezdetén van. Ezért háztartási (lakás és jármű) 100% zöldáram fogyasztóvédelmi (műszaki-gazdasági) célokat is érint.

Márc.9.-én a Közlekedéstudományi Egyesület közlekedésgazdasági tagozatával közösen háztartási 100% zöldáramos autó energiahatékonysági tudományos tanácskozást (konzultációt) is rendezünk.

6./ Háztartási (lakás és jármű) 100% zöldáram célcsoportok:

Kreatív dunai régiós háztartási 100% zöldáram mikroerőmű géplízing platform projekt célcsoportjai

  • Írott és elektronikus „zöld” sajtó képviselői
  • Klímabarát települési célú 100% zöldáramot igénylő háztartásvezetők
  • Klímabarát települési célú 100% elektromos járművet remélő járművezetők
  • Klímabarát település célú közlekedés-gazdaságtudomány képviselői

7./ Várt háztartási (lakás és jármű) eredmények és hosszú távú tervek:

A klímabarát települési célú éves programban résztvevők kompetensek lesznek háztartási (lakás és jármű) 100% zöldáram mikroerőmű géplízing (műszaki-gazdasági) megoldások terén. Reméljük, hogy

a háztartási 100% zöldáram mikroerőmű kreatív gazdaságsegítő megoldások bekerülnek a Nemzeti Éghajlatváltozási Program (NÉP) és a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) által preferált klímabarát háztartási (lakás és jármű) zöldáram mikroerőmű lakossági pályázati megoldások közé.


8./ Háztartási 100% zöldáramra ELMŰ ad-vesz villanyóra

Egy háztartási zöldáram mikroerőművel az ELMŰ hálózatra adható zöldáram a sajtó tájékoztatón bemutatott ELMŰ ad-vesz villanyórával mérhető. Az ELMŰ egyetemes (3 x 16 A alatti) lakossági áramszolgáltatásban jelenleg már 50 db ilyen (napelemes) zöldáram ad-vesz villanyóra működik is.


9./ Háztartási 100% zöldáram átvételi jogszabályok

A villamos energiáról szóló 2007.-évi törvény előírja, hogy a háztartási méretű kiserőmű által termelt villamos energiát a 273/2007 (X.19) kormányrendelet 5.§ alapján kell elszámolni. A villamosenergia törvény lehetővé teszi az ELMŰ az egyetemes áramszolgáltatásban (3 x 16 A alatt) akár 100% zöldáram átvételét ad-vesz villanyórával mérje. Így egy háztartás által termelt 50-100% zöldárammal a háztartás éves áramköltsége 50-100%-kal csökkenthető. Így akár le is nullázható az áram költsége.


10/ Széchenyi Ecoflotta-háztartási zöldáram gazda(g)sági jövőtechnológia

A Széchenyi Népfőiskola és a Széchenyi Ecoflotta-ház Géplízing Gazdaságsegítő Egyesület a Széchenyi HITEL (1830.jan.28) XXI. századra is érvényes magyar reform szellemnek lekötelezett.
Ecoflotta-ház védjegyű háztartási (lakás és jármű) 100% zöldáram mikroerőmű géplízing minta megoldásokkal készülünk 2010-re Széchenyi HITEL 180. évfordulóra. Az Ecoflotta-ház platform egy háztartási 100% zöldáram jövőtechnológia megoldás. Egy XXI. századi tőkeerős NEW-DEAL típusú Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) megoldása. A Nemzeti Energiatakarékossági Pályázati (NEP) önerő nélküli megoldások ismertek. Az Ecoflotta –ház géplízing védjegyű háztartás havi energia rezsi (áram fűtés, autó üzemanyag) megtakarításból a zöldáram mikroerőmű géplízing havi részlete is törleszthető. Az ilyen típusú mikroerőmű géplízinghez így háztartási önerő nem szükséges.


További információk a helyszíni sajtótájékoztatón és

Széchenyi Hajós Egylet Népfőiskola Alapítványnál

Kiss János Ferenc ügyvezető elnök Tel. 06-1/ 9090-203